Delta i studie om arbetsåtergång vid psykisk ohälsa
Är du rehabiliteringskoordinator, läkare eller chef med personalansvar? Då kan du delta i en studie som genomförs inom flera svenska regioner.
Vi är en grupp forskare vid Göteborgs universitet, Högskolan Gävle, Uppsala universitet och Karolinska institutet som genomför en studie om förutsättningar att bedriva arbetsinriktade interventioner riktade till sjukskrivna medarbetare med depression, ångest eller stressreaktion.
Målgrupp för studien
Vi söker dig som är chef/arbetsgivare som:
- Har medarbetaransvar
- Har erfarenhet med s.k. trepartssamtal (se informationen om trepartssamtal längre ner på den här sidan)
Vi söker dig som läkare eller rehabiliteringskoordinator som:
- Har erfarenhet med s.k. trepartssamtal (se informationen om trepartssamtal längre ner på den här sidan)
Om du är intresserad av att delta i studien, kontakta:
Projektassistent: Frieda Haselbach, frieda.haselbach@gu.se
Vad handlar studien om?
Trots omfattande forskning på arbetsinriktade interventioner som syftar till att minska sjukskrivning eller öka arbetsåtergång bland anställda med psykisk ohälsa (depression, ångest, stressreaktioner) är effekterna av sådana insatser oklara. Föreliggande studie avser därför att undersöka följande syften:
- Hur koordinatorer och läkare uppfattar förutsättningar för att använda arbetsinriktade interventioner (dvs sådana insatser som syftar till att stödja sjukskrivna att återgå i arbete) inom primärvård,
- Hur koordinatorer, läkare och chefer/arbetsgivare uppfattar en problem-lösningsintervention med involvering av arbetsplats som syftar till att minska sjukskrivning.
- Att utvärdera problemlösningsinterventionen med arbetsplatsinvolvering avseende dess genomförbarhet, samt preliminära effekter på återgång i arbete och symtom bland anställda, sjukskrivna pga psykisk ohälsa, inom primärvård.
Vad är ett trepartssamtal?
Vid ett trepartssamtal deltar den sjukskrivne, chef/arbetsgivare och en representant (koordinator och/eller läkare) från hälso- och sjukvården. Vid samtalet diskuteras förutsättningar, hinder och planering av återgång i arbete.
Genomförande av studien
Vi kommer att genomföra fokusgruppsintervjuer med rehabkoordinatorer, läkare och arbetsgivare med målsättningen att höra om erfarenheter med att använda arbetsinriktade interventioner, ex vis trepartssamtal och problemlösningssamtal. I studiens senare del genomförs en sk feasibilitystudie där erfarenheterna från fokusgruppsintervjuerna används för att utveckla insatsen.
Medverkan i studien innebär att delta i en fokusgruppsintervju med tidsåtgång ca. 1 h. Helst vill vi genomföra intervjuerna på en lämplig plats, som är nära för alla.
Kontakt
Om du är intresserad av att delta i studien, skicka ett mejl med namn, mejladress, position/roll och företag/organisation till frieda.haselbach@gu.se.
Ansvarig för studien
Ansvarig för studien är Elisabeth Björk Brämberg (Göteborgs universitet)
elisabeth.bjork.bramberg@gu.se
Mer information om Elisabeth Björk Brämberg
Projektassistent är Frieda Haselbach (Göteborgs universitet)
frieda.haselbach@gu.se
Ansvar för studien och inblandade parter
Forskningshuvudman är Göteborgs universitet. Forskningen är godkänt av Etikprövningsmyndigheten och finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Ansvarig forskare för studien är Elisabeth Björk Brämberg, Docent.