Aktuell handledarinformation termin 5
Under kursdelen VFU i primärvård på T5 kommer studenterna att göra praktik på vårdcentral under 5 dagar.
I höger kolumn finns pdf'n Handledarinformation – VFU primärvården, T5, där hittar du hela handledarinformationen.
Datum för handledning HT24
VFU på vårdcentralen: En vecka (måndag till fredag) under vecka 44–47. Vilken vecka studenterna kommer till just er vårdcentral är bokat sedan tidigare och meddelas i god tid via Allmänmedicinskt centrum
VFU-veckans upplägg
Studenterna kommer ha studentledd mottagning i primärvård under fem dagar med grupper om fyra studenter per vårdcentral tillsammans med en klinisk handledare. Studenterna kommer två och två att genomföra konsultationer i första hand med patienter som söker primärvård för misstänkta infektioner, i andra hand övriga tillstånd relaterade till termin 5, exempelvis ledvärk, misstänkta reumatologiska åkommor eller allergier.
Som handledare behöver du vara helt befriad från ditt ordinarie patientarbete för att handleda en studentgrupp om 4 studenter på vårdcentralen. Fullständig information om handledaruppdraget, inklusive praktiskt upplägg samt schemaförslag hittar du i Handledarinformationen i höger kolumn.
Studenterna förväntas mängdträna och få återkoppling på centrala arbetsuppgifter för läkare (EPA). Allmän information om EPA finns här.
Vid den studentledda mottagningen bör studenten träna följande EPA
- Inhämta anamnes
- Genomföra relevant statusundersökning
- Prioritera arbetsdiagnos bland relevanta differentialdiagnoser
- Baserat på relevant arbetsdiagnos föreslå adekvat initial utredning
- I samråd med patienten formulera en åtgärdsplan för uppföljning
- I samråd med patienten utföra behandling
- Sammanställa och skriftligt dokumentera patientmöte
Involvera studenten i dessa aktiviteter utifrån studentens behov av träning och den kliniska situationen. OBS! Alla EPA kan inte tränas vid samma tillfälle. Välj vid varje tillfälle en eller några få EPA för träning utifrån studentens behov och den kliniska situationen
Dessa EPA förekommer inte så ofta, men finns med i terminskursens mål och bör tränas av studenten om tillfälle uppkommer:
- svalg- och nasofarynxprovtagning
- venprovtagning
- subkutan injektion
- intramuskulär injektion
- ledpunktion
Dessa aktiviteter (förutom ledpunktion) kan tränas under handledning av annan legitimerad personal.
Vad förväntas av mig som handledare?
Du ska vara specialist i allmänmedicin, alternativt ST-läkare under den senare delen av sin ST. Det är en stor fördel om du handlett på nya läkarprogrammet. Samtliga handledare behöver gå den kursspecifika digitala handledarutbildning (2 timmar). Utbildningen ges vid två alternativa tillfällen, välj den tid som passar verksamheten bäst. För datum, var god se i Handledarinformationen i höger kolumn.
Din uppgift är att involvera studenten i klinikens aktiviteter så att studenten får möjlighet att genomföra träning av EPA och andra obligatoriska moment. Stötta studenten i att ta eget ansvar för sitt lärande genom att tillsammans med studenten välja vilken/vilka EPA som ska tränas på utifrån studentens behov och den kliniska situationen. Studentens förväntas utföra EPA tillsammans med dig eller med dig som observatör. I enstaka fall kan det vara aktuellt att studenten observerar dig när du utför aktiviteten. Efteråt ska du återkoppla studentens självständighet vid just detta tillfälle enligt observationsskalan för EPA samt ge specifik och konstruktiv återkoppling till studenten som studenten kan omsätta i en plan för sin fortsatta utveckling. Ta något som fungerade bra och som studenten bör försätta att göra och något som studenten kan tänka på att utveckla för att öka sin självständighet. Mer information om observationsskalans steg finner du här samt i en kort film längre ned på sidan.
Vad kan jag förvänta mig av studenten?
Studenten har ansvar för sitt eget lärande och ska veta vilka EPA som hen behöver träna på. Studenten ansvarar för dokumentation av feedback i e-portföljen som följer studenten genom hela programmet och utgör underlag för fortsatt träning och examination.
Mer information om hur det kan gå till att träna och återkoppla EPA
Film: EPA 1 - Anamnes och status (03:52min)
Film: EPA 2 - Differentialdiagnostik (03:52min)
Film: Observationsskalan för EPA (05:37min)
Länk till sidan med EPA information
Om du vill veta hur studenternas e-portfölj och app för EPA fungerar hittar du information här (Länk till studentportalen)