University of Gothenburg
Image
Porträtt på Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
De tre forskarna bakom nya Propagandainspektionen: Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
Photo: Johan Wingborg
Breadcrumb

Propagandainspektionen

Propagandainspektionen är tillbaka. Våren 2024 bevakar JMG:s forskare valet till EU-parlamentet, precis som de tidigare gjort med det svenska riksdagsvalet 2022.

Forskarna bakom Propagandainspektioner har länge forskat om valkampanjer och politisk reklam. 2014 skrev de den svenska valaffischens historia i boken ”Politik i det offentliga rummet” om valaffischer 1907-2010.

De har också forskat om valaffischer under EU-val och i andra länder samt undersökt kampanjformer som tv-reklam och annonser i dagspress. Det har bland annat lett till en bok om EU-valet 2019 där valaffischer, tv-reklam, Facebookinlägg från alla EU-länder analyseras tillsammans med kollegor i andra länder.

Alla har de samlarmani - genom åren har de byggt upp ett arkiv med mer än 3 000 svenska valaffischer. Inför valet till EU-parlamentet våren 2024 har de väckt nytt liv i Propagandainspektionen med ett nytt inlägg varje vecka som du hittar på Bengt Johanssons blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/

Det här är Propagandainspektionen

JMG:s forskare bjuder på skatter ur sin stora samling av valaffischer genom tiderna. Och skriver om allt ifrån kampanjer och reklam till planscher och valstugor. Allt i Propagandainspektionen med och av docent Nicklas Håkansson och professorerna Bengt Johansson och Orla Vigsö. De välkomnar alla tips och förslag på vad de ska skriva om. 

Propagandainspektionen och EU-valet

Propagandainspektionen följer det svenska valet