University of Gothenburg
Image
Foto på ett för tidigt fött barn som vilar på pappans bröstkorg
Photo: Ann-Sofie Petersson
Breadcrumb

Sahlgrenska akademins fokus inom kvinnors och barns hälsa

15 miljoner barn i världen föds för tidigt varje år. Även om vården blivit allt skickligare på att rädda dessa liv är för tidig födsel fortfarande en av de främsta orsakerna till dödsfall bland nyfödda barn, förtidsbörd, som också kan leda till bestående funktionsnedsättning. För att förebygga för tidig födsel och öka barns livskvalitet måste vi fördjupa kunskaperna om vad som orsakar detta.

Vår forskning förbättrar hälsan för kvinnor, gravida och deras barn. Vi har en stark tradition inom provrörsbefruktning vid ofrivillig barnlöshet. Nu förfinas metoden att transplantera livmödrar, som utvecklats av våra forskare – från idé, genom grundforskning, till fungerande kirurgi.  

Våra forskare kartlägger mekanismerna bakom för tidig födsel och hur det kan förebyggas, och utvecklar bättre behandlingsmetoder för barn som föds extremt för tidigt. Vi har också forskning om graviditetskomplikationer, och hur hjärnskador hos nyfödda barn med syrebrist kan undvikas.  

Under barndomen etableras många kroniska sjukdomar som astma, allergier, och diabetes. Vi bidrar till att dessa barn kan identifieras, förebyggas och få en bättre behandling. Våra forskare kartlägger tidiga bakomliggande faktorer för övervikt och fetma hos barn, med målet att utveckla förebyggande insatser och tidig behandling.  

Dessa framsteg vill forskare vid Sahlgrenska akademin göra med din hjälp:  

  • Identifiera riskfaktorer och utveckla förebyggande behandlingar för förtidsbörd. Det kommer att ge ökad överlevnad och bättre livskvalitet för många barn.  
  • Bättre diagnostik och prevention av havandeskapsförgiftning.  
  • Nya behandlingar och bättre övervakningssystem för att minska hjärnskador för barn på grund av syrebrist under förlossningen.  
  • Livmodertransplantation som tillgänglig behandling vid ofrivillig barnlöshet för större patientgrupper.  
  • Nollvision för barnfetma. 

Mer att läsa och höra från forskningsområdet