University of Gothenburg
Image
Illustration av hjärnan
Photo: Getty Images
Breadcrumb

Sahlgrenska akademins fokus inom hjärnans utveckling och sjukdomar

Hjärnan växer och utvecklas fram till vuxen ålder, och har en fantastisk anpassningsförmåga under hela livet. Hjärnan skapar ständigt nya förbindelser mellan nervcellerna och kan i viss utsträckning kompensera för skador eller sjukdom. Både våra gener, uppväxtmiljön och händelser under livet bidrar till den individuella variationen i hjärnans funktion.

I varje skolklass finns i genomsnitt två eller tre barn som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det innebär att hjärnan utvecklas annorlunda och att barnet har ett annat sätt att bearbeta information och uppleva sin omvärld. Trots att så många har dessa funktionsnedsättningar är samhället dåligt anpassat efter deras behov. 

Vid Gillbergcentrum, som etablerats tack vare donerade medel, har vi världsberömd forskning inom barnneuropsykiatri och utvecklingsneurologi. Där samlas ett internationellt nätverk för forskning om ADHD, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Hos oss finns bred grundläggande forskning om hjärnan, som i förlängningen kan bidra till bättre återhämtning efter sjukdomar och skador. Ett viktigt spår handlar om belöningssystemet, där vi bland annat studerar hur aptit regleras, med målet att hitta nya sätt att förebygga och behandla fetma. Vi är också i framkant när det gäller beroende av både nikotin och alkohol. Idag vet vi att hjärnan förändras vid långvarigt alkoholmissbruk, och att det är mycket svårt att sluta dricka på egen hand. Baserat på tidigare okända mekanismer för beroende i hjärnan ger vår forskning fler behandlingsmöjligheter. 

Dessa framsteg vill forskare vid Sahlgrenska akademin göra med din hjälp:  

  • Ge fler barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bästa möjliga liv. Vi vill stärka och bygga ut Gillbergcentrum för forskning inom neuropsykiatri och utvecklingsneurologi. 
  • Hjälpa personer med ökad risk för alkoholberoende, genom att identifiera faktorer som gör dem mer sårbara för alkohol.  
  • Ge människor med alkoholberoende tillgång till fler läkemedel så att fler kan bli friska.